Pages

30 Ocak 2012 Pazartesi

GALETALI MERCİMEKLİ BÖREK

Anneciğimin tariflerine yer vermeye devam ediyorum.  Çin böreği tarzında börekleri beğeniyorsanız eğer, leziz mi leziz bu mercimekli böreği  mutlaka denemenizi tavsiye ederim.  Annem yaptı diye demiyorum ama cidden müthişti :)

Malzemeler
1 su bardağı yeşil mercimek (haşlanacak)
2 adet kuru soğan
Tuz, kırmızı biber, karabiber
1 yemek kaşığı salça
4 adet yufka
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı su
1 bardak süt
Galeta unu

Kuru soğan biraz yağda sarartılır, haşlanmış mercimek ilave edilir. Soğanla beraber çevrilir. Salça, tuz, kırmızı biber ve karabiber ilave edilir. 

1 yufka yayılır. Yağ ve su eşit miktarda sürülür. 2. yufka üstüne konur. Ayni işlem yapılır. 12 parçaya bölünür. Mercimekli iç konur. Yufka dilimlerinin 2 yanı içe doğru bükülür. 3 parmak eninde gevşek bir şekilde sarılır. Diğer 2 yufka ile de aynı işlem yapılır ve böylece 24 adet böreğiniz olur :)

Sarılan börekler önce süte, sonra da galeta ununa batırılarak önceden ısıtılmış 200 C fırında yaklaşık 40 ' pişirilir. Börekleri sıcak servis edilir. Soğuk da afiyetle yeniyor ama :) 



Not: Börekleri 1 gün önceden hazırlayarak dolapta muhafaza edebilir ve ertesi gün süt ve galeta ununa batırarak da pişirebilirsiniz. 

29 Ocak 2012 Pazar

PORTAKALLI KEREVİZ


Canım anneciğim bir mutfak perisidir. Bir yemek yapmadan mutlaka birçok kitap ve tarif araştırır, en lezzetli olacağını düşündüğü ve orijinal tarifleri de hemen hayata geçirir. Özenir, itinayla yapar yemeklerini, süsleme ve sunuma çok ama çok dikkat eder. Mükemmel bir anne olduğu kadar mükemmel de bir aşçıdır anneciğim :) Hal böyle olunca ben bu güzel tariflere nasıl yer vermem blogumda...Bundan böyle "annişin mutfağı" kategorisinin altında anneciğimin yemek tariflerini de sizlerle paylaşacağım. Çıraklar ustalarına borçlulardır yeteneklerini ne de olsa... İşte ustamdan lezzetli bir tarif sizlere :)


Malzemeler
1 kg kereviz
2 adet havuç
1adet büyük patates
3 adet orta boy soğan
1 kahve fincan haşlanmış bezelye
3 diş sarımsak
1/2 adet limon
7 - 8 adet mandalina veya 4 adet portakal
Dereotu
1 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz
Zeytinyağı




Kerevizlerin sert kısımları yok olana kadar soyulur, limonla ovulur (sararmaması için). 
Diğer taraftan, küp küp doğranan havuçlar yağda sotelenir. Soğan ay şeklinde doğranır ve biraz tuz ilavesi ile havuçlara eklenir ve kavrulur. Küp şeklinde doğranmış patatesler ilave edilir. Sarımsak ince ince doğranır ve eklenir. Elma dilimi şeklinde doğranmış kerevizler ilave edilir. Şeker, tuz ve bezelyeler konup sıkılmış mandalina veya portakal suyu ilave edilir ve ağzı kapatılır. Kaynadıktan sonra altı kısılır ve hafif ateşte pişirilir. Ocaktan indirmeden önce limon suyu ilave edilir. Bir taşım kaynatılır ve altı kapatılır. Servis tabağına maşa yardımıyla önce kereviz dilimleri dizilir. Daha sonra patates-havuç-bezelye karışımı tabağın ortasına konur. Dereotu ile süslenir. Afiyet olsuuunnn :)

21 Ocak 2012 Cumartesi

ELMALI - MUHALLEBİLİ KEK


Soğuk havanın ve karın uzun zamandır hayatımızı olumsuz etkilemesi sebebiyle eve kapanıp kaldığımız bu günlerde ne yapılır tabiii ki yeni tarifler denenir ve sıcacık evimizde yenilir :) Gerçi bu hareketsiz hayata bir de kalori yüklemesi yapmak hayli tehlikeli bir durum ama film izlemek, sıcak şeyler içmek ve yemeeeeekkkkk, bundan daha mutlu eden ne olur insanı :)

Bugün yine kar yağarken yaptığım bir kek tarifini beğenilerinize sunuyorum. Arkadaşım Şahender verdi tarifi yapayım diye, kendisi yapmamış aslında ama hoşuna gitmiş. Ben de deneyim dedim. Veeeee sonuç, tam 8 kişi yedi ve çooook beğendi. İşte tarifimiz :)

Malzemeler
Kek için 
2 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı süt 
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
6 adet sert elma ( yeşil kullandım ben ) 

Muhallebi için
1 yumurta
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 çay bardağı toz şeker
1 paket vanilya

Elmaların kabuklarını soyuyoruz ve içlerini oyuyoruz. Kekin tüm malzemelerini bir arada çırptım ben, sırasıyla da çırpabilirsiniz. Kek hamurumuzu kelepçeli kek kalıbına döküyoruz ve elmaları hamurun içine yerleştiriyoruz. Önceden ısıtılmış 180 C fırında yaklaşık 40' pişiriyoruz.

                                                                 
Diğer yandan muhallebimizi pişiriyoruz ve pişen keki fırından çıkartıp, elmaların içini muhallebi ile dolduruyoruz. Ben üstlerini tarçınla ve cevizle süsledim. Siz de istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.



Biraz soğuduktan sonra, çay saatinde hem görüntü hem de lezzet açısından misafirlerinize ikram edebileceğiniz güzel bir kek oldu sanırım. Bizim misafrlerimiz çok beğendi :)
Afiyet olsun :)


6 Ocak 2012 Cuma

YILBAŞI PİLAVI


Efendim, yılbaşı geçti bu ne tarifi böyle dediğinizi duyar gibiyim ama naapayım, yılbaşı günü yaptım bu pilavı. Gerçi yıllardır yaparım hem de istek üzerine yaparım :) pek meşhurdur pilavım ayıptır söylemesi.... Ne yazık ki fotoğrafı yoktu daha önce, ben de de bir huy var ki, fotoğrafsız tarif koyamıyorum ne yapayım???? Bu arada yılbaşından beri de faranjit hayatımı kaydırmış durumda, ancak güç bulabildim ve işte buradayım :)
Neyse lafı uzatmadan ben ve bir an evvel tarife geçeyim en iyisi :)


Malzemeler:
3 su bardağı baldo pirinç
3 su bardağı sıcak tavuk suyu
1 paket tavuk ciğeri 
1 orta boy soğan
250 gr kestane (pişmiş)
2 kahve fincanı çiği badem
1 kahve fincanı dolmalık fıstık
1 kahve fincaı kuşüzümü
3 tatlık kaşığı toz şeker
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı tarçın
1 çorba kaşığı kadar dereotu
Tuz


Pirinci en az 2 saat önceden ıslatın. Pilavı ben çelik tencerede yapıyorum ve 1'e 1 sıcak su ekliyorum. Canım anneciğim pilavın üstadır ve pilav konusunda her bilgiyi ondan öğrendim. Yanılma payı asla olmaz :) Diğer taraftan da ciğeri küçük küçük küp şeklinde doğrayın ve az yağda tavada pişirin.
Dolmalık fıstığı ve soyulmuş çiğ bademi tereyağı ve fındık yağı karışımında kavurun. Daha sonra yemeklik doğranmış soğanı ekleyin ve pembeleşinceye kadar karıştırın. Yıkamış olduğunuz pirinci ekleyin ve yaklaşık 5 dk kavurun. Kestane, dereotu, kuş üzümü, şeker, karabiber ve tarçını ekleyin. Karıştırmaya devam edin. En son ciğeri koyarak karıştırın. tavuk suyunuzu ekleyin. Tuz ilave edin ve tencerenin ağzını kapayın. Tüm bunları yaparken tencereniz ocağın en büyük gözünde ve altı tamamen açık olsun. Buharı çıktıktan sonra altını en kısık ateşe getirin ve tam 15 dk sonra kapatın. Kapağını bir süre açmayın ki dinlensin pirinç.

Püf Noktası : 1'e 1 su ilavesi ve buhar çıktıktan 15 dk sonra ateşin kapatılması formülünü her pilav için uygulayabilirsiniz. Ayrıca anneciğimin ipucu da pirinci çok yıkayarak nişastasını mümkün olduğu kadar akıtmak yolundadır ki pilavınız tane tane olsun :)   Afiyetler olsun :)